10 найкорисніших для здоров’я чаїв
Запашні чаї, що потішать тебе своїм смаком і позитивним впливом на організм
Чай — це напій, здатний дарувати відчуття комфорту, затишку і заспокоєння одним лише своїм смаком, ароматом і теплом. Але окрім цього, багато з його видів мають цінні властивості для здоров’я. Існує дві основні групи чаїв: похідні від рослини Camellia sinensis, які є кофеїновмісними, і безкофеїнові настої на травах, фруктах, ягодах чи прянощах. Пропонуємо тобі ознайомитися з добіркою з 10 найкорисніших чаїв і урізноманітнити ними своє меню напоїв, якщо деякі ти ще не куштувала.
Зелений чай
Кофеїн у складі зеленого чаю тонізує і підвищує концентрацію, дубильна речовина танін виводить токсини і зміцнює стінки судин, а катехіни допомагають боротися з мігренями. Зелений чай містить 17 амінокислот, серед яких — важлива для здоров’я нервової системи глютамінова, вітаміни С, групи В, К, Е і Р, а також мінеральний комплекс, до якого входять, зокрема, фтор, натрій, йод, кремній, фосфор, мідь, калій та інші речовини, незамінні для серця.
Чорний чай
Флавоноїди, які у великій кількості містяться в чорному чаї, забезпечують антиоксиданту дію і запобігають розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, гіпертонії та онкологічних захворювань. Катехіни у складі чорного чаю мають противірусні й антимікробні властивості, а L-теанін знижує рівень стресу та покращує настрій. Крім того, кофеїновмісний зелений чай тонізує та допомагає сфокусувати увагу і почуватися енергійно впродовж дня.
Каркаде
Чай із квітів гібіскусу зміцнює стінки судин і нормалізує артеріальний тиск. Він чинить протизапальну й антибактеріальну дію на організм, а також покращує здоровʼя серцево-судинної системи, сприяючи виведенню «поганого» холестерину. Напій багатий на антоціани, вітаміни А, групи В, С і Р, мікроелементи (серед яких натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, калій), кверцетин і органічні кислоти.
Гречаний чай
Забезпечує детокс-ефект, а також захищає організм від оксидативного стресу. Гречаний чай допомагає контролювати рівень цукру і холестерину в крові, бореться із запальними процесами та усуває набряки. Він поліпшує мозковий кровообіг, підвищує когнітивні функції та заспокоює нервову систему.
Чай з меліси
Напій має заспокійливу дію і допомагає подолати тривожність та краще засинати. До його складу входять залізо, калій і магній, а також вітаміни С і групи В. Чай з меліси нормалізує артеріальний тиск, поліпшує травлення, стимулюючи вироблення ферментів, а також знімає больові відчуття і бореться із запальними процесами.
Ройбуш
Африканський чай ройбуш містить значну кількість вітаміну С, а також — вітаміни А, Е та Р. До його складу входять магній, натрій, кальцій, фтор, залізо, мідь, цинк і магній. Ароматний безкофеїновий чай багатий на антиоксидантні флавоноїди, які уповільнюють старіння організму та забезпечують протизапальну дію. Ройбуш має спазмолітичний ефект, нормалізує травлення, стабілізує рівень глюкози в крові та знижує тиск.
Шавлієвий чай
Має протизапальні, протигрибкові й антисептичні властивості, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту (зокрема, регулює жировий обмін) і забезпечує антиоксидантну дію. Шавлія багата на вітаміни А, К і К2, Е, С, D і групи В. З мінералів рослина і чай на її основі містять залізо, калій, цинк, кальцій, магній, натрій і фосфор.
Білий чай
Антиоксиданти у складі білого чаю захищають клітини організму від старіння і пошкодження вільними радикалами та знімають запалення. Фториди, які містяться в напої, зміцнюють зубну емаль і запобігають карієсу. Білий чай позитивно впливає на стан кісткової тканини і полегшує симптоми остеопорозу. Напій корисний для здоров’я серцево-судинної системи, а також профілактує розвиток діабету 2-го типу, оскільки збалансовує рівень глюкози та інсуліну в крові.
Ромашковий чай
Чай з ромашки має протизапальні, антисептичні та заспокійливі властивості. Флавоноїди в його складі впливають на два основних фактори, здатних спричиняти серцево-судинні захворювання: знижують артеріальний тиск і рівень «поганого» холестерину. А також ромашковий чай ефективно пригнічує апетит, чинить детокс-дію й усуває набряки.
Чай з ехінацеї
Ехінацея багата на антиоксиданти, зокрема флавоноїди, а також на цикоринову і розмаринову кислоти. Вона має протизапальні властивості, зміцнює імунітет, бере участь у кровотворенні та стимулює формування кісткового матеріалу, нігтів і зубів. А L-теанін у складі чаю з ехінацеї заспокоює нервову систему і знижує тривожність.