7 правил успішного детоксу: як ефективно оздоровити організм удома

Як почуватися бадьорою і сповненою сил завдяки очищенню організму


АВТОР:

ФОТО: Світлину надано героїнею матеріалу; Gettyimages

опубліковано: 13 лютого 2025

Реклама

Звісно, ти не вперше чуєш про детокс — на цю тему вже є тонни інформації в Google, Instagram і TikTok. Однак здебільшого поради обмежуються вживанням фруктових смузі, теплої води з лимоном і медом, а також відмовою від випічки, солодощів, кави та алкоголю на період очищення. Однак усе це лише побічно стосується справжнього процесу детоксикації організму.

Екоактивістка та засновниця компанії Glossary Organic Products і екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк регулярно проходить детокс-програми та стверджує, що при грамотному проведенні детокс впливає не тільки на шлунково-кишковий тракт, а й на всі органи та системи.

Glossary, детокс

Крім того, деякі звички, які ти візьмеш із собою у звичайне життя після завершення програми детоксу, не тільки допоможуть підтримувати чудове самопочуття і баланс енергії на належному рівні, а й розширять смакові горизонти під час щоденного приготування страв. 

Наприклад, дрібно нарізаний артишок, змішаний з оливковою олією до однорідної маси, — фантастично смачний і дуже корисний соус. Також неодмінно спробуй приготувати простий соус із цвітної капусти зі спеціями та грецьким йогуртом. Можливо, після детокс-програми тобі також захочеться замість звичних чипсів і крекерів обирати пікантні бісквіти з полби, безглютенове печиво і просто сирі овочі — селеру, бебі-моркву, огірки та болгарський перець.

У ті дні, коли в тебе немає ніяких особливих планів і ти майже не виходиш на вулицю, обирай корисніші продукти, щоб відновити баланс печінки. Готуй бульйон з курячих кісток, легкі супи з лемонграсом, овочеві фреші, щоб дати організму відпочити. 

Щоб легко засинати та прокидатися сповненою сил, перед сном заварюй для себе очисний та заспокійливий чай із м’яти, ромашки, липи, чебрецю або лаванди — відсутність кофеїну піде організму на користь.

Раціони, які пропонує Анастасія Цибуляк, чинять комплексний позитивний вплив на організм:

  • підтримують здоров’я шлунково-кишкового тракту;
  • усувають системне запалення;
  • допомагають впоратися з інсулінорезистентністю та гормональними порушеннями;
  • сприяють виведенню токсинів та насиченню організму антиоксидантами;
  • забезпечують ідеальну роботу печінки та жовчного міхура;
  • насичують організм потужними нутрієнтами.

Цей підхід об’єднує інтегративну та класичну медицину, натуропатію та знання китайської медицини.

7 важливих детокс-правил

1. Детокс-раціон має враховувати сезонність — це робить овочі та фрукти максимально засвоюваними, ти отримуватимеш з них велику кількість нутрієнтів і водночас не травмуватимеш кишківник.  

2. Зверни увагу на те, як твій організм зазвичай перетравлює цибулю, часник, бобові. Якщо твоя ферментативна система досить слабка, то на ці продукти може виникнути реакція

3. Намагайся обирати органічні продукти або купувати їх у перевірених виробників, оскільки необхідно максимально призупинити надходження нових токсинів до організму.

4. Важливо суворо дотримуватися триразового харчування, повністю виключаючи перекуси. Якщо звичка ще не закріпилася і між прийманнями їжі хочеться їсти, допустимо пити відвари, трав’яні чаї або воду. 

Рецепт трав’яного відвару

Квітки календули — 1 ст. л.

Листя кульбаби — 1 ст. л.

Трави в зазначеній кількості залий 1 літром води з температурою 70℃, закрий кришкою, загорни в рушник і дай настоятися не менше 6 годин — в ідеалі готуй відвар перед сном для наступного дня.

Відвар пий перед кожним прийманням їжі за 10-15 хвилин у такій пропорції: 1/2 чашки відвару + 1/2 чашки води з температурою 70℃. 

5. Рекомендована кількість води на добу під час проходження програми — не менше двох літрів без урахування відварів. 

6. Під час детокс-програми використовуй для тостів виключно хліб без глютену: уважно дивися склад, він повинен бути з низьковуглеводних круп, з мінімальним вмістом рисового борошна і повністю без кукурудзяного.

7. Для зниження бактеріального навантаження необхідна максимальна кількість страв «з-під ножа», виняток становлять хумус, молоко і соуси. Їх ти можеш зберігати в холодильнику у скляному посуді протягом двох днів. 

Знайомся з двома варіантами детокс-меню, які допоможуть тобі не бути голодною і мати чудове самопочуття.

Детокс-меню №1

Сніданок

  • Боул: відварена кіноа, авокадо, запечений гарбуз, кедрові / волоські горіхи (пропорції авокадо, кіноа і гарбуза 1:1). Заправ боул оливковою олією extra virgin.
  • Запечене яблуко з корицею.

Обід

  • Тюфтельки з броколі та кролика / індички. Веганський варіант: пюре з броколі з органічним тофу. 
  • Вінегрет з авокадо.

Вечеря

  • Запечений гарбуз із малиною. При подачі полий тахіні.

Детокс-меню №2

Сніданок

  • Тост із паштетом з курячої печінки. Веганський варіант: тост із хумусом і запеченим яблуком.
  • Салат: пасерована зелень / пак-чой на оливковій олії, запечений гарбуз / морква, авокадо, сині ягоди, гарбузове насіння. 
  • Шоколадно-мигдалеве печиво з вишнею / смородиною.

Обід

  • Спагеті з нуту або зелених бобів з тушкованими кабачками, гарбузом, броколі та горішками кеш’ю в кокосовому соусі. Посип проростками.

Вечеря

  • Лляна каша.

Міцного здоровʼя!

Схожі статті
Реклама
Краса та здоров’я
ПОПУЛЯРНІ