Чим корисне масло гхі та як його приготувати

Цінні властивості топленого масла


АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 5 листопада 2024

Реклама

Масло гхі — це водночас традиційний для індійської культури і трендовий у багатьох країнах світу продукт, про який ти, імовірніше за все, неодноразово чула, навіть якщо ще не куштувала. Маслом гхі називають топлене вершкове масло з коровʼячого молока, яке завдяки своїм цінним властивостям широко використовується і в кулінарії, і як аюрведичний продукт. Читай далі, щоб дізнатися більше про це смачне та корисне «рідке золото».

Що містить масло гхі та як на ньому готувати 

100 г масла гхі містять: 99,0 г жирів, 0,2 г білків, 0,5 г вуглеводів. Енергетична цінність: 894 ккал.

Під час приготування масла гхі з вершкового масла видаляється вода (близько 20%) і тверді частини молока, серед яких білковий казеїн і лактоза. Саме тому топлене (або пряжене) масло підходить для вживання людям з лактозною непереносністю.

Масло гхі має високу температуру димлення: 250°C. Лише при досягненні й перевищенні цієї температури почнуть виділятися шкідливі речовини. Для порівняння: точка димлення вершкового масла — 175°С, оливкової олії — 160°С. Завдяки цьому масло гхі ідеально підходить для смаження, тушкування, запікання, а також його можна повторно нагрівати без ризику для здоровʼя.

Продукт має мʼякий та ніжний вершковий смак. Спробуй приготувати на ньому мʼясо, рибу, овочі або млинці чи додати масло до макаронів або каші — ти оціниш його смакові властивості.

Користь масла гхі для здоровʼя та краси

Імунна система. Продукт містить жиророзчинні вітаміни A, D і E, які захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів і сприяють росту Т-клітин, тим самим зміцнюючи імунітет. 

Серцево-судинна система. Масло гхі містить калій, яке позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. Корисні ліпіди у складі продукту знижують рівень «шкідливого холестерину» та запобігають розвитку атеросклерозу.  

Травна система. Жирні кислоти у складі топленого масла нормалізують роботу кишківника, пришвидшують метаболізм та допомагають підтримувати в нормі масу тіла.

Опорно-руховий апарат. Пряжене масло усуває біль у суглобах і зміцнює кісткову тканину.

Нервова система. Продукт має заспокійливі властивості й допомагає долати стрес і тривогу завдяки високому вмісту антиоксидантів.  

Шкіра. Прискорює синтез колагену та перешкоджає втраті тонусу й появі зморщок. Робить шкіру більш пружною, зволоженою, гладенькою та сяйливою.

Як приготувати масло гхі вдома

Час перетоплювання 1 кг вершкового масла — близько 1 години, вихід — 800 г масла гхі. 

1. 1 кг солодковершкового масла поклади до каструлі з товстими стінками.

2. Нагріваючи каструлю на середньому вогні, доведи масло до кипіння.

3. Коли на поверхні утвориться біла піна, зроби вогонь мінімальним і зніми її. 

4. Періодично знімай тверді частинки, що підіймаються на поверхню. 

5. Стеж, аби масло не підгоріло. Занадто сильний вогонь або дуже тривалий час приготування можуть зробити масло темним і надати йому різкий запах.

6. Готове масло є прозорим і має золотавий колір. Проціди його крізь 4 шари марлі у попередньо простерилізовану банку, дай охолонути за кімнатної температури без кришки, а потім постав у холодильник.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Краса та здоров’я
ПОПУЛЯРНІ