Іван-чай: потужний природний антиоксидант

Корисні властивості фіточаю


АВТОР: Анастасія Леонова

ФОТО: Instagram: @itsbrookeelle

опубліковано: 8 травня 2024

Іван-чай — це корисний для здоров’я та краси напій, виготовлений з листя рослини Epilobium angustifolium (іван-чай, зніт вузьколистий). Для того щоб підготувати його до споживання, листя збирають, прив’ялюють, ферментують, формують і висушують.  

Іван-чай можна заварювати декілька разів, а якнайкраще для цього підходить керамічний або глиняний чайник. 

Як заварювати іван-чай

Посуд для заварювання необхідно ошпарити окропом, потім насипати в нього сухий чай у розрахунку 1,5-2 грами на чашку 200 мл і залити гарячою водою з температурою не вищою за 90°C. 50-100 мл чаю можна одразу відлити в окрему чашку, а через 10-15 хвилин настоювання повернути їх назад до чайника: завдяки цьому смак напою розкривається повніше. Готовий настій є придатним до споживання впродовж 2 діб. Іван-чай має м’який трав’яний смак з медовими відтінками та чудово освіжає навіть у найспекотніший день. 

Рекомендована норма вживання фіточаю для дорослих: до 3 чашок на день упродовж місяця, після чого варто зробити перерву на 1-2 тижні.

Які речовини містить іван-чай

Поживна цінність на 100 г чайної суміші: білки — 10,2, вуглеводи — 78,1, жири — 0,4. Калорійність на 100 г сухої суміші: 356 ккал.

Іван-чай багатий на цінні речовини. До його складу входять:

  •  дубильні речовини пірогалової групи, флавоноїди (кемпферол і кверцетин);
  •  фенольні сполуки;
  •  фітостероли;
  • слиз (до 15% складу);
  • пектини;
  • алкалоїди;
  • кумарини;
  • каротин;
  • полісахариди;
  • цукор;
  • органічні кислоти;
  • антоціани.

Іван-чай не містить кофеїну. Напій є джерелом вітамінів групи B, C, PP, провітаміну A. Особливо високим є вміст аскорбінової кислоти (вітаміну C), яка захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів та оксидативного стресу, знімає запалення, зміцнює імунітет і подовжує молодість.

Незамінні для функціонування організму мікроелементи, що містяться в іван-чаї: 

  • фосфор;
  • калій;
  • кальцій;
  • марганець;
  • магній;
  • залізо;
  • цинк;
  • титан;
  • натрій;
  • мідь;
  • селен;
  • молібден.

Чим корисний іван-чай

Травна система. Напій нормалізує ліпідний та вуглеводний обмін та водно-електролітний баланс. Завдяки високому вмісту слизу він обволікає стінки шлунка й кишківника й усуває больові симптоми при виразкових хворобах і гастриті. Іван-чай має детокс-властивості, усуває печію та підтримує здорову мікрофлору кишківника. 

Нервова система. Іван-чай містить вітаміни групи B, магній і флавоноїди, завдяки чому він вирівнює психоемоційний стан, усуває нервозність і збудливість. Седативні властивості іван-чаю поліпшують сон і допомагають подолати тривогу. 

Серцево-судинна система. Іван-чай не впливає на тиск напряму, проте він поліпшує самопочуття і при підвищеному, і при зниженому тиску. Напій зміцнює стінки кровоносних судин і допомагає крові краще насичуватися киснем, а також перешкоджає відкладенню холестерину. Іван-чай допомагає запобігти інфаркту й інсульту. 

Сечостатева система. Іван-чай перешкоджає появі набряків, нормалізує роботу нирок, підтримує організм при лікуванні від циститу та знижує інтенсивність кровотечі, якщо менструація є занадто рясною.

Для чоловічого здоров’я іван-чай корисний тим, що при лікуванні гіперплазії передміхурової залози він допомагає боротися з дискомфортом під час сечовипускання. Напій посилює функцію передміхурової залози, поліпшує потенцію та запобігає еректильній дисфункції.

Шкіра. Завдяки вмісту дубильних речовин іван-чай має в’яжучі властивості. Примочки з іван-чаю забезпечують антисептичний, антибактеріальний, знеболювальний і регенеративний ефект. 

Протипоказання до вживання іван-чаю

Перш ніж на постійній основі включати до свого раціону іван-чай, краще проконсультуватися з лікарем. Напій не рекомендований до вживання дітям, а під час вагітності й лактації — лише за рекомендацією доктора. 

Стани організму й захворювання, при яких слід утриматися від пиття іван-чаю:

  • при варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, аритмії, гломерулонефриті та захворюваннях, пов’язаних зі згортанням крові через в’яжучі властивості іван-чаю;
  • при хворобах печінки, оскільки іван-чай містить кумарин;
  • не варто безконтрольно і тривалий час пити іван-чай, бо його легкий проносний і в’яжучий вплив на слизову оболонку може спровокувати розлади ШКТ;
  • не поєднуй пиття іван-чаю з прийомом заспокійливих і жарознижувальних препаратів через його седативний ефект.

Міцного тобі здоров’я та гарного самопочуття! 

Схожі статті
Реклама
cosmopolitan banner
ПОПУЛЯРНІ