Найкращі олії для смаження: як готувати корисно
Безпечні для смаження олії з високою точкою димлення
При виборі олії для приготування їжі одним з головних критеріїв є точка димлення — тобто температура, за якої олія починає виділяти дим. При досягненні точки димлення молекули олії руйнуються, виділяються шкідливі для організму вільні радикали, а страва набуває неприємного присмаку. Для тебе ми склали список олій, які мають найвищу точку димлення — а отже, найкраще підходять для смаження, запікання й тушкування.
Ми зазначили температуру димлення для рафінованих олій, оскільки цей показник завжди вищий у них, ніж у нерафінованих, які краще використовувати для заправляння салатів та приготування соусів.
Точка димлення олій
Олія авокадо — 271°С. Рафінована олія авокадо має рекордно високу точку димлення. Детальніше про корисні властивості цього продукту читай у нашій статті.
Масло гхі — 250°С. Не олія, а топлене вершкове масло, яке не містить казеїну й лактози, а отже, може вживатися навіть тими, хто має непереносність молочних продуктів. Це доступний і корисний продукт із мʼяким смаком, детальніше про який ми писали в цьому матеріалі.
Оливкова олія — 243°C. Зверни увагу, що настільки високу температуру горіння має саме рафінована, або «світла», оливкова олія, натомість олія віджиму virgin починає виділяти шкідливі речовини за 210°C, а поширена extra virgin — за 160-190°C.
Кукурудзяна олія — 238°C. Має не настільки збалансоване співвідношення жирів, як соняшникова чи оливкова олія, проте містить значну кількість антиоксидантного вітаміну Е. Найкраще підходить для смаження у фритюрі.
Соняшникова олія — 232°C. Універсальний і доступний продукт, який чудово витримує вплив навіть високих температур.
Кунжутна олія — 210°С. Продукт із яскравим горіховим смаком, що прикрасить собою різноманітні страви, зокрема азійських національних кухонь.
Кокосова олія — 200°C. Ароматна олія, багата на насичені жири. Вона чудово підходить для приготування будь-яких страв включно із солодкою випічкою, якій вона надає ніжного смаку.