Найтрендовіший напій: як обирати і готувати чай матча та 5 причин додати його до раціону
Усе, що ти хотіла знати про чай матча
Чай матча, який зараз є супертрендовим, відомий приблизно з XIII століття, коли японці відкрили для себе здатність цього напою підвищувати концентрацію уваги та наповнювати енергією. До XVIII століття чайна церемонія матча була доступна лише верхівці тодішнього суспільства. Нині цей напій має всесвітню популярність завдяки своєму впізнаваному трав’янисто-горіховому смаку, яскравому зеленому кольору та тонізувальним властивостям. Давня культура пиття чаю матча зберігається і понині у традиційних церемоніях, і навіть домашнє приготування матча схоже на невеликий self-care ритуал.
Матча є різновидом японського зеленого чаю, розтовченого у дрібний порошок. Для виготовлення матча збирають лише бруньки та три верхні шари листя зеленого чаю. Щоб зупинити процес окиснення, чайне листя обробляють парою, а потім подрібнюють на кам’яних млинках. Через кропіткий процес виробництва матча є одним з найдорожчих сортів чаю. Читай далі, щоб дізнатися більше про те, чим корисний чай матча і як правильно обирати й готувати його.
5 корисних властивостей матча
1. Потужний антиоксидантний ефект. Матча містить у 137 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай. Зокрема, катехіни у складі чаю захищають клітини організму від окиснювального стресу і запобігають розвитку онкологічних хвороб та захворювань серцево-судинної системи.
2. М’яка тонізація. Матча бадьорить і підвищує рівень концентрації й уваги, та при цьому діє на організм більш делікатно, ніж кава. А ефект від вживання матча триває довше.
3. Позитивний вплив на здоров’я мозку. Катехіни поліпшують когнітивні функції та перешкоджають розвитку таких захворювань, як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.
4. Допомагає підтримувати здорову вагу. Кофеїн (його вміст зазвичай становить 19-44 мг на 1 г матча) і амінокислота L-теанін підвищують витривалість і заряджають енергією, завдяки чому тобі буде легше більше рухатися протягом дня й отримувати задоволення від фізичної активності. А катехіни сприяють метаболізму та активують термогенне спалювання жиру.
5. Покращує настрій. L-теанін у складі матча стимулює вироблення дофаміну й серотоніну, які допомагають відчувати більше позитивних емоцій і зберігати оптимізм.
Як обрати чай матча
Країна походження. Найкращий чай матча традиційно виробляється в Японії, Китаї та Індії.
Текстура. Якісний чай матча повинен мати дрібний помел і шовковисту текстуру, схожу на пудру. Перевірити це можна, розтерши його між пальцями.
Колір. Ідеальний колір чаю матча — яскравий і насичений зелений, не блідий і не жовтуватий.
@matchabae.id
Смак. Високоякісний чай матча має мʼякий, трохи солодкуватий і землистий смак, не різкий і не гіркий.
Пінка. Під час збивання напою має утворюватися густа кремова пінка з однорідними за розміром бульбашками.
@poppy.latte
Сорти чаю матча
Кулінарний чай матча. Має найкрупніший помел і використовується здебільшого для приготування страв, випічки, десертів і смузі. Листя для нього збирається найпізніше та є більш текстурним і гіркуватим на смак.
Преміальний чай матча. Найкраще підходить для повсякденного вживання завдяки багатому смаку й оптимальному співвідношенню ціни та якості. Зазвичай виготовляється з листків першого збору з додаванням листя другого збору.
Церемоніальний чай матча. Має яскраво-зелений колір і найбільш витончений, насичений та оксамитовий смак. Використовується у традиційних японських чайних церемоніях. Виготовляється з молодих листочків першого збору.
@isabellemathersx
Як готувати чай матча
Процес приготування чаю матча медитативний, як ритуал. Проте якщо не проводити традиційну японську чайну церемонію, то приготувати чай матча можна буквально за декілька хвилин. Тобі знадобляться піала (чаван), бамбуковий вінчик (часен) і бамбукова мірна ложечка (часаку).
Насип 2 бамбукових ложечки або 1 звичайну чайну ложку чаю матча до піали. Налий 100 мл гарячої води з температурою 80°C й інтенсивно збивай вінчиком до утворення густої пінки. Часточки чаю матча є настільки дрібними, що здається, наче вони розчиняються у воді, тож після ретельного збивання (зазвичай вистачає 30 секунд) консистенція напою є однорідною та ніжною. Після цього можеш додати більше гарячої води залежно від того, наскільки міцний чай ти хочеш отримати.
Також ти можеш приготувати вдома матча лате, який зараз п’ють, здається, всі блогерки та інфлюенсерки. Євген Клопотенко пропонує такий рецепт матча лате:
- 1 чайну ложку (або 2 бамбукових ложечки) чаю матча просіяти до попередньо нагрітої сухої піали;
- налити 70 мл води, нагрітої до 70°C;
- збити напій вінчиком. Для кращого збивання Клопотенко рекомендує робити швидкі зигзагоподібні рухи, задіюючи кисть і зап’ястя. А коли на чаї з’явиться невелика кремова піна, сповільнити темп збивання та переміщувати вінчик часен поверхнею напою, щоб зробити її гладенькою і рівною;
- перелити готовий чай до склянки;
- 75 мл молока поставити нагріватися на маленькому вогні. Зняти його з вогню, щойно над молоком з’явиться перша пара;
- налити підігріте молоко в ту ж чашу, в якій ти збивала матча. І в той же спосіб за допомогою вінчика для матча збити молоко. За 15-20 секунд ти отримаєш красиву молочну піну;
- акуратно перелити молоко у склянку поверх чаю матча. Смачного!