Які овочі їсти взимку: смачні та корисні для імунітету продукти

Як харчуватися смачно та різноманітно цілий рік


АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 18 листопада 2024

Реклама

У теплий сезон не виникає питань, як наповнити свій раціон овочами, фруктами та зеленню. Якщо зараз ти перебуваєш у пошуку ідей, як їсти якомога більше рослинних продуктів узимку, коли здається, що немає із чого обирати, — читай далі, адже ми зібрали для тебе ідеї, чим можна поласувати в холодні місяці з максимальною користю для здоров’я. 

які овочі їсти взимку, зимові овочі

Свіжі овочі

Загальне правило полягає в тому, що влітку ми їмо вершки, а взимку — корінці. Наповни свій раціон сезонними коренеплодами, з яких ти зможеш приготувати багато різних поживних, зігрівальних і корисних страв.

До них належать:

  • морква;
  • картопля;
  • батат;
  • топінамбур;
  • ріпа;
  • редька;
  • буряк;
  • селера;
  • пастернак.

Ці коренеплоди мають безліч цінних для здоров’я властивостей: вони містять антиоксиданти, нормалізують роботу ШКТ, при низькій калорійності ефективно насичують і забезпечують організм вітамінами, мінералами, пектинами і клітковиною.

Серед інших зимових овочів зверни увагу на різноманітні види капусти, гарбуз, цибулю та часник. Не забувай про зелень — як зрізану, так і пророщену, з якою приготовані тобою страви будуть ще кориснішими та яскравішими. І хоч холодні місяці не є сезоном для огірків, помідорів і перцю, проте й ці тепличні овочі чудово смакують цілий рік.

Заморожені овочі

Спаржева квасоля, броколі, цвітна та брюссельська капуста, горошок, шпинат, перець, кукурудза —  і заморожені окремо, і в готових сумішах незамінні для того, щоб швидко приготувати смачну овочеву страву. Так овочі збережуть свої корисні властивості, а тобі не доведеться витрачати багато часу на очищення й нарізання продуктів.

які овочі їсти взимку, зимові овочі, заморожені овочі, коренеплоди

Ферментовані продукти

Квашена капуста, кімчі, огірки, помідори, хрін, буряк, редька, оливки, паста місо — це продукти, з якими твій раціон буде не тільки різноманітним і смачним, але й набагато кориснішим, адже вони:

  • збагачують мікробіоту кишківника;
  • регулюють кислотність у шлунка;
  • полегшують перетравлення їжі;
  • забезпечують тривале відчуття ситості;
  • захищають організм від оксидативного стресу.

Як бачиш, варіантів багато, і якщо ти ще не куштувала топінамбур та не готувала страви з пастернаком, то, можливо, саме час спробувати!

Міцного здоров’я!

Схожі статті
Реклама
Краса та здоров’я
ПОПУЛЯРНІ