Готуємо неймовірний «Біф Веллінгтон» за рецептом Гордона Рамзі
У день народження кулінарного генія ділимося рецептом страви, яка стала його візитною карткою
АВТОР: Анастасія Якубишин
опубліковано: 8 листопада 2024
Чи знала ти, що в Америки є свій Євген Клопотенко? Гордон Рамзі — один з найвідоміших шеф-кухарів сучасності, чия пристрасть до гастрономії та вимогливість до якості страв завоювали серця мільйонів. Його телевізійні шоу, зокрема Hell’s Kitchen та Kitchen Nightmares, зробили його справжньою зіркою кулінарного світу. Сьогодні, в день народження цього кулінарного генія, ми вирішили поділитися рецептом страви, яка стала його візитною карткою, — «Біф Веллінгтон».
ЩО ТАКЕ «БІФ ВЕЛЛІНГТОН»?
Подейкують, що «Біф Веллінгтон» був створений на честь герцога Веллінгтона, Артура Веллслі, після його перемоги над Наполеоном у битві при Ватерлоо 18 червня 1815 року. Хоча точне походження страви залишається невідомим, вважається, що вона була натхнена французькою стравою filet de boeuf en croute, де яловиче філе запікають у тісті.
@gordonramsayofficial When the Beef Wellington hits the table >>>
♬ Life Is Worth Living - Justin Bieber
Мусимо зазначити, що для приготування цієї страви потрібна неабияка витримка та відвага, адже вдається вона далеко не кожному. Але що може бути краще за соковиту яловичину, вкриту хрумкою скоринкою з тіста, з вишуканим соусом?
@gordonramsayofficial #duet with @TwanTrades There maybe a future in cooking for these students ! #beefwellington #ramsayreacts ♬ original sound - TwanTrades
Безліч користувачів мережі TikTok теж спробували свої сили у приготуванні цієї вишуканої страви. А Гордон своєю чергою часто записує дуже милі відеореакції, де щиро радіє за всіх, кому таки вдалося. Можливо, вдасться і тобі?
«Біф Веллінгтон» за рецептом Гордона Рамзі
Інгредієнти:
- 2 шматки яловичої вирізки по 400 г кожен;
- оливкова олія для смаження;
- 500 г суміші диких грибів, очищених;
- 1 гілочка чебрецю, тільки листя;
- 500 г листкового тіста;
- 8 скибочок пармської шинки;
- 2 жовтки, збиті з 1 ст. л. води та щіпкою солі;
- морська сіль і свіжомелений чорний перець.
Для соусу із червоного вина:
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 200 г обрізків яловичини;
- 4 великі цибулини шалот, очищені та нарізані;
- 12 горошинок чорного перцю;
- 1 лавровий лист;
- 1 гілочка чебрецю;
- трохи червоного винного оцту;
- 750 мл червоного вина;
- 750 мл яловичого бульйону.
Як готувати:
1. Щільно обгорни кожен шматок яловичини у три шари харчової плівки, щоб надати форму, та залиш у холодильнику на ніч.
2. Зніми плівку, швидко обсмаж філе на гарячій сковороді з невеликою кількістю оливкової олії протягом 30-60 секунд, доки воно не підрум’яниться з усіх боків, залишаючись сирим усередині. Зніми зі сковороди та дай охолонути.
3. Дрібно наріж гриби та обсмаж їх на гарячій сковороді з оливковою олією, чебрецем і приправами. Коли гриби почнуть виділяти сік, продовжуй готувати на високому вогні приблизно 10 хвилин, поки вся зайва волога не випарується, і ти отримаєш грибну пасту (duxelle). Зніми пасту зі сковороди та дай охолонути.
4. Розділи тісто на дві частини, розкачай кожну на злегка посипаній борошном поверхні в прямокутник достатнього розміру, щоб обгорнути одне з філе. Залиш тісто в холодильнику.
5. Поклади великий шматок харчової плівки на робочу поверхню і виклади 4 скибочки пармської шинки в центрі, трохи накладаючи їх одну на одну, щоб утворити квадрат. Рівномірно розподіли половину грибної пасти на шинці.
6. Приправ яловиче філе та поклади його поверх грибів і шинки. Використовуючи плівку, обгорни філе шинкою, а потім затягни плівку, щоб сформувати рівний рулет. Повтори цей процес з іншим шматком філе, потім постав обидва рулети охолоджуватися щонайменше на 30 хвилин.
7. Змасти тісто яйцем. Зніми плівку з філе, обгорни його тістом із шинкою, обріж зайве тісто і знову змасти яйцем. Накрий плівкою та залиш у холодильнику на 30 хвилин.
8. Тим часом приготуй соус із червоного вина. Розігрій олію у великій каструлі, обсмажуй обрізки яловичини кілька хвилин до золотистої скоринки. Додай шалот, чорний перець-горошок, лавровий лист і чебрець, готуй ще 5 хвилин, поки цибулинки не стануть золотистими.
9. Влий оцет і дай йому трохи випаруватися. Додай вино і кип’яти до майже повного випаровування. Додай бульйон, доведи до кипіння, потім зменш вогонь і тушкуй 1 годину, знімаючи піну, поки соус не стане густим. Проціди через дрібне сито з марлею, приправ на свій смак та відстав.
10. Коли все готово до запікання, зроби легкі надрізи на тісті, знову змасти яйцем і запікай за 200°C протягом 15-20 хвилин, поки тісто не стане золотистим. Дай страві відпочити 10 хвилин перед нарізанням.
11. Тим часом підігрій соус. Подавай нарізаний «Біф Веллінгтон» із соусом.
Смачного!