Ідеальні фрикадельки від IKEA: фірмовий рецепт
Відтворюємо культовий рецепт удома
АВТОР: Юлія Николайчук
опубліковано: 25 серпня 2024
Фрикадельки IKEA за роки свого існування здобули неабияку репутацію, ставши майже таким самим культовим продуктом, як і сам шведський меблевий гігант. Однією з причин незмінної популярності фрикадельок є їхня простота. Чи то як закуска з брусничним соусом, чи то в поєднанні з картопляним пюре та підливою для ситної вечері, чи то у складі таких страв, як паста або сендвічі, ці фрикадельки — швидке та просте рішення також для обідньої перерви.
Як відтворити легендарний рецепт у домашніх умовах? Усіма секретами свого часу поділилася сама шведська компанія.
Інгредієнти для фрикадельок:
- яловичий фарш — 500 грамів
- свинячий фарш — 250 грамів
- цибулина — 1 штука
- часник — 1 зубок
- панірувальні сухарі — 100 грамів
- яйце — 1 штука
- молоко — 5 столових ложок
- сіль і перець — до смаку
Інгредієнти для соусу:
- вершкове масло — 40 грамів
- пшеничне борошно — 40 грамів
- овочевий бульйон — 150 мілілітрів
- яловичий бульйон — 150 мілілітрів
- жирні вершки (30-50%) — 150 мілілітрів
- соєвий соус — 2 чайні ложки
- діжонська гірчиця — 1 чайна ложка
- крапля соняшникової або оливкової олії
Спосіб приготування:
1. Змішай яловичий і свинячий фарш. Додай дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, панірувальні сухарі, яйце і перемішай. Додай молоко, сіль і перець.
2. Сформуй з отриманої суміші маленькі кульки. Поклади їх на чисту тарілку, накрий і помісти в холодильник на дві години.
3. Налий у сковорідку трохи олії та нагрій на середньому вогні. Щойно вона розігріється, виклади фрикадельки. Їх потрібно обсмажити з усіх боків.
4. Виклади фрикадельки на деко і накрий. Постав у духовку, нагріту до 180°C у звичайному режимі або до 160°C у конвекційному, і залиш на пів години.
5. Приготуй соус: розтопи на сковорідці 40 грамів вершкового масла. У масло додай пшеничне борошно і розмішуй протягом двох хвилин. Після цього додай 150 мілілітрів овочевого і стільки ж яловичого бульйону. Продовжуй розмішувати. Додай 150 мілілітрів жирних вершків, 2 чайні ложки соєвого соусу та 1 чайну ложку діжонської гірчиці. Доведи до кипіння і дочекайся, поки соус загусне.
6. Подавай фрикадельки з вершковим картопляним пюре.