Пампухи до Різдва: універсальний рецепт (та 6 ідей начинок)
Найсмачніший різдвяний десерт, який повертає в дитинство, — такий, як у бабусі
Різдво та Святвечір зовсім скоро, і саме час задуматися про святкові страви. Найкраще, що можна зробити зараз, — це дізнатися у бабусі її фірмові рецепти. Адже кому, як не їй, відомі всі секрети ідеальних пампухів чи куті?
А якщо можливості запитати у бабусі вже немає або ти хотіла б сама запровадити новий родинний рецепт, то маємо для тебе ідеальний. Його перевагою є універсальність та варіативність, адже лише з одним рецептом тіста можна спробувати приготувати випічку із шістьма начинками. Це чудовий шанс поекспериментувати та знайти свій улюблений смак, який стане традицією у твоїй родині.
Ідеальні пампухи на Різдво та Святвечір: рецепт
Інгредієнти:
- 200 мл води;
- 2 ст. л. цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 1,5 ч. л. сухих дріжджів;
- 1/4 ч. л. солі;
- 300 г борошна;
- 3 ст. л. олії;
- цукрова пудра на свій смак.
Як готувати:
1. Підігрій 100 мл води до 35-40°C. Додай 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру та дріжджі. Перемішай, накрий рушником і залиш на 10 хвилин у теплому місці.
2. У просіяне борошно додай сіль, решту цукру та опару. Влий решту води (100 мл) і 2 ст. л. олії. Замішуй тісто ложкою, а потім руками. Воно має бути м’яким, еластичним і трохи липким. Залиш тісто під рушником на 40-50 хвилин.
3. Обімни тісто, розділи його на 10 рівних частин. З кожного шматочка сформуй кульку. Якщо додаєш начинку, зроби заглиблення, виклади начинку й ретельно заліпи краї. Виклади кульки на пергаментний папір.
4. Накрий майбутні пампушки рушником і залиш іще на 20-30 хвилин.
5. У глибокій каструлі нагрій олію. Обережно викладай пампухи в олію, смаж на середньому вогні до золотистої скоринки, перевертаючи для рівномірного обсмаження.
6. Виклади готові пампухи на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Посип цукровою пудрою та подай.
Начинки (на вибір):
Макова начинка: перемелений мак, змішаний з медом, 1 ст. л. цукру та 2 ст. л. молока або води до густої консистенції.
Сливовий джем або повидло (найкраще — домашнє).
Вишня: свіжі або заморожені вишні без кісточок, посипані цукром і збризнуті краплею лимонного соку.
Мед і горіхи: подрібнені волоські горіхи, змішані з медом і дрібкою кориці.
Яблука та кориця: натерті яблука, змішані з 1 ст. л. цукру та 1/2 ч. л. кориці.
Ружа: перемелені пелюстки троянд, змішані із цукром і краплею лимонного соку.
Смачного!