Паска для початківців: найпростіший рецепт до Великодня

Простий спосіб приготувати головний символ свята


АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 8 квітня 2025

Реклама

Вирішила пекти цього року паску самостійно вперше? Упевнені, що тобі все вдасться! Ми підготували для тебе простий, але перевірений рецепт, який підходить навіть для новачків. Без складних технік, без годин вимішування — тільки смачне, ароматне тісто, пухка серединка та красива білосніжна глазур. І звісно, з порадами, як зробити все легко й із задоволенням.

Паска для початківців: простий рецепт

Інгредієнти (для однієї середньої паски)

Для тіста: 

пшеничне борошно — 350-400 г (дивися по консистенції);

молоко — 120 мл;

вершкове масло — 50 г;

родзинки та/або цукати — 80-100 г;

сухі дріжджі — 5 г;

яйця — 2 шт.;

цукор — 70 г;

сметана — 1 ст. л.;

олія — 1 ч. л.;

ванільний цукор — 1 ч. л.;

сіль — дрібка.

Для опари:

молоко — 50 мл;

борошно — 1 ст. л.;

цукор — 1 ч. л.;

сухі дріжджі — 5 г.

Для глазурі (за бажанням):

яєчний білок — 1 шт.;

цукрова пудра — 70 г;

ванільний цукор — 5 г;

сіль — дрібка;

яскрава посипка.

Як готувати: 

1. У тепле (не гаряче!) молоко додай дріжджі, цукор і ложку борошна. Перемішай і залиш у теплі на 10-15 хв — має трохи запінитися. Порада: не гаряче — це коли палець не обпікає. Ідеально 36-38°C.

2. Збий яйця із цукром, додай опару, сметану, ванільний цукор і дрібку солі. Потроху підсипай борошно й вимішуй. Тісто має вийти м’яким, не забитим. 

3. Додай м’яке вершкове масло й вимішай. Якщо тісто липне — змасти руки олією. 

4. Вмішай у тісто родзинки та цукати (обкачані в ложці борошна, щоб не осіли). 

5. А тепер дай відпочити — і собі, і тісту. Накрий миску рушником, постав в тепле місце мінімум на 2 години (тісто має вирости у 2 рази).

6. Потім тісто потрібно злегка притиснути руками, щоб вийшло зайве повітря (обім’яти) після першого підйому, та перекласти у форму (заповнити форму на 1/3-1/2 висоти). Залиш тісто ще підніматися впродовж 40-60 хв.

7. Постав у розігріту до 170–180°C духовку. Випікай 30-35 хв. Готовність перевір дерев’яною шпажкою — вона має вийти з тіста сухою.

8. Для глазурі збий 1 білок з дрібкою солі, додай 70 г цукрової пудри, ваніль. Покрий охолоджену паску глазур’ю та прикрась.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ