Оголошено переможниць першої в Україні премії для дівчат-інноваторів

Від L'Oréal Україна та Київської малої академії наук


опубліковано: 3 квітня 2024

Імена чотирьох лауреаток першої в Україні премії для дівчат-інноваторів Scientific Young Award for Innovators оголосили на урочистій церемонії, яка відбулась 28 березня у стінах одного з факультетів Київського політехнічного інституту. Мета колаборації L'Oréal Україна та Київської малої академії наук — підтримати юних дівчат, заохотити їх займатись наукою й обирати професії у STEM-напрямах, тобто у галузях науки (Science), технологій (Technology), інженерії (Engineering) та математики (Mathematics).

Церемонія не лише відзначила зусилля та досягнення молодих інноваторок, а й підкреслила важливість рівноправ'я та рівних можливостей у сфері STEM. Лауреатки премії продемонстрували свою винахідливість та талант й стали натхненням для майбутніх поколінь жінок, які мріють про кар'єру в науці та технологіях.

Серед 24 фіналісток Всеукраїнського Конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт було обрано трьох лауреаток та переможницю спеціальної премії.

Переможницями першої премії для інноваторів SYAI від L'Oréal Україна та Київської МАН стали:

  • Вікторія Гончаренко, учениця 9 класу Київського природничо-наукового ліцею №145; за дослідження у сфері математики та вивчення прямої й трикутника Сімпсона;
  • Ярослава Креневич, учениця 11 класу Київського природничо-наукового ліцею №145; за дослідження, яке дозволило б використовувати продукти нафтоперероблення в аеробудівельній та космічній галузі;
  • Валерія Романюга, учениця 11 класу медичного ліцею Національного університету ім. Богомольця; за розробку інноваційного фільтра на основі кісточок ягід, який здатен очищувати воду від важких металів та бактерій.

Спеціальну відзнаку за екологічний проєкт отримала Курбатова Дарія, учениця 10 класу Київського ліцею №145. Вона займалась дослідженням потенціалу офшорної вітроенергетики в Україні — тобто, побудови морських вітроелектростанцій.

Всі ці дослідження, проведені молодими науковицями, є важливим кроком у напрямку інноваційного розвитку України. Вони створюють основу для нових технологій, які можуть змінити наше життя на краще, та демонструють високий потенціал молодої української наукової спільноти.

На урочистій церемонії присутні були членкині журі, фіналістки та лауреатки премії L'Oreal–UNESCO «Для жінок у науці», які відіграли важливу роль у відборі кращих інноваційних проєктів. Вони поділилися своїм досвідом та історіями успіху, що стали справжнім натхненням для учасниць премії, та відзначили важливість заснування подібних ініціатив в Україні, адже саме вони, зокрема, можуть допомогти створити можливості для молоді.

До журі премії увійшли:

Христина Гнатенко — наймолодша в Україні докторка фізико-математичних наук, професорка кафедри теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука Львівського національного університету імені Івана Франка, лауреатка державних премій Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених, переможниця п’ятого сезону Української премії L'ORÉAL–UNESCO «Для жінок в науці».

Ольга Ларіна — кандидатка хімічних наук, старша наукова співробітниця Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського Національної академії наук України, лауреатка державних премій Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених, нагороджена відзнакою Національної Академії наук України для молодих вчених «Талант, натхнення, праця», переможниця п’ятого сезону Української премії L'ORÉAL–UNESCO «Для жінок в науці».

Катерина Теребіленко — докторка хімічних наук, доцентка хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, лауреатка Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень, двічі фіналістка Української премії L'ORÉAL–UNESCO «Для жінок у науці».

Катерина Терлецька — докторка фізико-математичних наук, cтарша наукова співробітниця відділу моделювання морських та річкових систем Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, має Відзнаку Національної Академії наук України для молодих вчених «Талант, натхнення, праця», лауреатка Гранта Президента України та Стипендії Президента України для молодих вчених, лауреатка ІІ Української премії L’ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці».

Також L‘Oreal Україна та Київська Мала академія наук учнівської молоді підписали меморандум про співпрацю, згідно з яким вони разом планують підсилювати розвиток юнацької науки, долати гендерні стереотипи при виборі професії, підвищувати віру молодих дівчат у власні здібності, заохочувати юних дослідниць займатися STEM-напрямами.

Усі дівчатка-лауреатки отримали ексклюзивні подарунки від L'Oreal — великий запас косметики на рік та сертифікат від студії Backstage на б’юті-послуги. Всі інші учасниці також отримали брендові сюрпризи й дипломи, що засвідчують участь у премії.

Перед церемонією усі дівчата отримали святковий мейкап від бренду NYX Professional Makeup та візажистів-випускниць, які отримали новий фах завдяки іншій соціальній програмі від L'Oréal Україна «Краса для всіх».

Схожі статті
Реклама
cosmopolitan banner
Люди
ПОПУЛЯРНІ