Як підтримувати себе й одне одного: «Фонд Маша» запустив програму «Провідники змін»

Важлива соціальна ініціатива


ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 22 квітня 2024

З початку повномасштабної війни «Фонд Маша» допоміг десяткам тисяч жінок та дітей, які постраждали від воєнних дій. Але команда хоче робити ще більше і приходити з пропозицією підтримки в якомога більше українських родин.

Для цього у грудні 2023 року була створена програма «Провідники Змін» — це програма навчання для вчителів, лікарів, соціальних працівників та інших фахівців першої ланки, спрямована на підвищення емоційної стійкості. Мета проєкту — навчити фахівців технік стабілізації та підготувати до стресових ситуацій, щоб вони своєю чергою могли допомогти власним громадам. За пів року тренінги пройшли понад шість тисяч фахівців першої ланки! А «Фонд Маша» разом із проєктом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» розробили новий напрям роботи «Провідників Змін».

«Ми вирішили розширити програму й залучити до неї випускниць усіх-усіх проєктів фонду. Ми навчимо наших жінок модерувати групи підтримки, а потім дамо стипендії на відкриття таких у своїх селах та містах. І так допоможемо ще більшій кількості людей», — говорить операційна директорка «Фонду Маша» Олександра Ястремська.

Групи підтримки — досить нова історія для України. Але західний досвід показує їхню дієвість, бо для багатьох легше звернутися в групу підтримки, де є люди зі схожим досвідом, які розуміють твої проблеми, а не йти до психолога. Та якщо у великих містах нашої країни групи підтримки проводяться, то до маленьких осередків поки що не дійшли. Важко знайти в селі психолога чи фасилітатора, який зможе зібрати навколо себе людей та проводити групи підтримки.

Програма дозволить виокремити жінок, які завдяки допомозі фонду змогли подолати труднощі й хочуть ділитися цим успішним досвідом. Учасниці цього напряму «Провідників Змін» пройдуть потужну підготовку, яка складається з кількох тематичних тренінгів і 5-денного виїзного навчального курсу в Карпатах. Проєкт також передбачає стипендії для створення та трьох місяців роботи групи підтримки у громадах учасниць проєкту.

Схожі статті
Реклама
cosmopolitan banner
Люди
ПОПУЛЯРНІ