Якими продуктами варто наповнити свій раціон навесні, щоб уникнути авітамінозу
Дізнайся, як отримувати максимум користі від харчування в період міжсезоння
Новий сезон — це чудовий привід переглянути свій раціон та зробити його більш збалансованим. Після зими ми часто опиняємося в ситуації, коли організму бракує потрібних вітамінів і мікроелементів. Фундаментом нашого гарного самопочуття є різноманітний і збалансований раціон, складений за принципом тарілки здорового харчування, з правильним співвідношенням білків, корисних жирів, вуглеводів та клітковини. Таке харчування не лише допомагає уникнути авітамінозу, але й зміцнює імунітет і наповнює енергією. Читай далі, щоб дізнатися, на які продукти варто звернути увагу, щоб завжди почуватися і виглядати на всі сто.
Зелень — твій головний суперфуд
Петрушка, кріп, шпинат, зелена цибуля, рукола — ці продукти є чемпіонами за вмістом вітаміну С, фолієвої кислоти та заліза. Вітамін С ефективно зміцнює імунітет, фолієва кислота необхідна для правильної роботи нервової системи та кровотворення, а залізо запобігає анемії, яка часто стає причиною слабкості та відчуття втоми. Додавай зелень до салатів, супів, смузі або просто посипай нею улюблені страви.
Ягоди — природні антиоксиданти
Весна ще не сезон для свіжих ягід, але чудовим варіантом є заморожені. Смородина, малина, чорниця, журавлина багаті на вітамін С, поліфеноли та антоціани, які зменшують запалення в організмі, покращують стан шкіри, зміцнюють судини та підтримують здоров’я ясен. Окрім цього, вітамін С стимулює синтез колагену і вирівнює колір обличчя, надаючи йому сяйво. Йогурти, каші та healthy десерти з ягодами — прекрасний вибір для сніданку чи перекусу.
Сезонні овочі
Редиска, капуста, морква, буряк — усі ці овочі багаті на клітковину, вітаміни А, С і групи В. Рослинні волокна покращують травлення та чинять детокс-дію, вітамін А підтримує зір і покращує стан шкіри та волосся, а вітаміни групи В зміцнюють нервову систему. Класний варіант healthy снеку — свіжі огірки, морква та селера з хумусом.
Горіхи та насіння
Мигдаль, волоські горіхи, насіння льону та соняшника містять корисні жири, магній та вітамін Е. Омега-3 й омега-6 підтримують здоров’я серцево-судинної системи, магній допомагає знизити рівень стресу та покращує роботу нервової системи, а вітамін Е уповільнює процеси старіння, підтримуючи еластичність шкіри та здоровий блиск волосся.
Кисломолочні продукти
Кефір, йогурт, ряжанка — ці продукти не тільки покращують мікрофлору кишківника, а й забезпечують організм кальцієм, білками та пробіотиками. Кальцій зміцнює кістки та зуби, пробіотики підтримують здоровий баланс бактерій у кишківнику (який глобально впливає на організм — від імунітету до стану шкіри), а білки сприяють відновленню клітин, зберігають м’язову масу тіла та покращують метаболізм. Оптимальним вибором будуть продукти без доданого цукру.
Цитрусові та сезонні фрукти
Апельсини, грейпфрути, ківі, яблука — це смачні джерела вітаміну С, антиоксидантів і пектину. Вітамін С активізує синтез колагену, допомагаючи зберегти пружність шкіри, антиоксиданти захищають клітини від ушкодження вільними радикалами, а пектин нормалізує травлення, знижує шкідливий холестерин і виводить токсини.
Бобові — джерело білка та енергії
Квасоля, нут, сочевиця і горох незамінні для отримання заліза, білка та вітамінів групи В. Залізо допомагає уникнути анемії та сприяє нормальній роботі мозку, а вітаміни групи В регулюють обмін речовин і підтримують нервову систему. Бобові заряджають енергією, підтримують тонус м’язів і допомагають зберегти відчуття ситості надовго.
Міцного здоров’я!