Французький цибулевий суп: простий рецепт
Улюблена страва королів та селян
Карамелізована цибуля, бульйон з яловичини та характерний топінг із розтопленого сиру і хліба — йдеться, звісно ж, про французький цибулевий суп. Насичений, дуже ароматний і ситний, французький цибулевий суп є однією з легендарних страв, яку хоча б раз у житті варто скуштувати всім.
Легенда свідчить, що французький цибулевий суп винайшов король Людовик XV, але більш вірогідно, що його популяризував Станіслав Лещинський, герцог Лотаринзький. Суп набув популярності у XIX столітті в Les Halles, найбільшому відкритому ринку Парижу. Сьогодні французький цибулевий суп — це класична страва паризьких бістро.
Рецепт французького цибулевого супу
Ось рецепт французького цибулевого супу, який можна приготувати вдома.
Інгредієнти:
- 4 столові ложки вершкового масла;
- 5 цибулин, нарізаних тонкими скибочками;
- 1 столова ложка борошна;
- 50 мл білого вина;
- 10 склянок яловичого бульйону;
- 1/2 чайної ложки солі;
- 1/4 чайної ложки чорного перцю;
- 4 скибочки хліба;
- чебрець або лавровий лист;
- 1/2 склянки тертого сиру грюєр або будь-якого іншого твердого сиру.
Як готувати:
1. Розтопи вершкове масло у великій каструлі на середньому вогні. Додай цибулю, нарізану скибками, і готуй, помішуючи час від часу, до м’якості та золотистого кольору близько 30 хвилин. Порада: для більш насиченого смаку варто карамелізувати цибулю на повільному вогні протягом 1 години або більше.
2. Додай борошно і готуй, помішуючи, ще 1 хвилину.
3. Поступово влий яловичий бульйон, постійно помішуючи. Доведи до кипіння, потім зменш вогонь і тушкуй 30 хвилин. Слідом влий 50 мл білого сухого вина. Біле вино додає солодкого смаку, що підсилює солодку цибулю.
4. Додай сіль і перець до смаку. Додай свіжого чебрецю або лаврового листа в суп для додаткового аромату.
5. Розігрій духовку до 200°C.
6. Розлий суп по мисках, у яких будеш ставити його в духовку.
7. Розклади скибочки хліба зверху на суп. Порада: ти можеш використовувати будь-який хліб для цієї страви, але французький багет — це класичний вибір.
8. Посип тертим сиром грюєр. Якщо у тебе немає такого сиру, ти можеш використовувати будь-який інший твердий сир, наприклад пармезан. Порада: не переобтяжуй суп надто великою кількістю сиру, щоб хліб не потонув під його вагою.
9. Готуй у духовці 10-15 хвилин до золотистого кольору та пухирців сиру.
Bon Appétit!