Рецепт святкової паски з фісташками та білим шоколадом
Незвично, святково й дуже смачно
Надивилась на велике різноманіття пасок від українських брендів та пекарень і теж хочеш поекспериментувати? Тоді ця паска з фісташками та білим шоколадом — саме те, що треба. Вона ніжна, ароматна, з горіховим посмаком і солодкою ноткою білого шоколаду. До того ж така паска точно буде ідеальним варіантом, щоб приготувати щось особливе на подарунок близьким. Домашня випічка завжди вражає — особливо, коли вона ще й така гарна.
Паска з фісташками та білим шоколадом: рецепт до Великодня
Інгредієнти (на 1 паску):
- борошно — 220 г;
- вершкове масло (кімнатної температури) — 45 г;
- дріжджі свіжі — 12 г;
- молоко — 100 мл;
- вода — 60 мл;
- сіль — ¼ ч. л.;
- соняшникова олія рафінована — половина ст. л.;
- фісташкова паста — 50 г;
- фісташки очищені, підсмажені — 30 г (подрібнені, для посипання);
- білий шоколад — 40 г (у начинку);
- цедра лимона або апельсина — 0.5 ч. л. (за бажанням — для аромату);
- ванільний цукор — 5 г;
- цукор — 65 г;
- яйце — 1 шт.
Як готувати:
1. Підготуй усе необхідне. Перевір, щоб масло було м’яким, яйце — кімнатної температури, а дріжджі — свіжими. Фісташки можеш підсмажити на сухій сковорідці, а потім подрібнити ножем або в ступці.
2. Зроби заварну основу: у невеличкому сотейнику змішай 20 г борошна з 45 мл води. Постав на середній вогонь і мішай лопаткою, поки маса не загусне й не стане еластичною. Переклади її в миску, трохи остуди.
3. У чашу міксера (або просто у велику миску) додай решту борошна, яйце, ванільний цукор, сіль, 25 г цукру, всю заварну масу та дрібку лимонної або апельсинової цедри.
4. Окремо розчини дріжджі у 25 мл теплого молока з 5 г цукру, перемішай — і влий у тісто. Додай залишок молока та почни замішувати тісто.
5. Коли тісто стане більш-менш однорідним, додай м’яке вершкове масло й замішуй ще 10 хв — у міксері або вручну. Готове тісто має бути м’яким, трохи липким, але еластичним. Сформуй кулю, поклади в змащену миску, накрий плівкою або рушником і залиш у теплому місці на 1 годину, щоб підросло.
6. Коли тісто збільшиться в об’ємі, виклади його на присипану борошном поверхню. Доміси кілька хвилин. Потім розкачай у прямокутник завтовшки приблизно 1 см.
7. Змасти тісто фісташковою пастою, а зверху — подрібненим білим шоколадом.
8. Акуратно скрути все у щільний рулет, защипни край. Розріж рулет уздовж, залишивши край не до кінця, і закрути дві половини між собою у спіраль.
9. Сформуй з цієї спіралі башточку й поклади у форму для паски. Накрий і залиш ще на 30–40 хвилин у теплому місці — тісто має гарно піднятися вдруге.
10. Розігрій духовку до 180 °C. За бажанням — змасти верхівку збитим яйцем. Випікай 35–40 хвилин, доки паска не стане золотистою й не зарум’яниться.
11. Поки паска печеться, зроби сироп: змішай 25 г цукру з 15 мл води, доведи до кипіння й вари до легкої густини. Залиш охолоджуватись.
12. Коли паска буде готова — трохи остуди її у формі, потім вийми. Змасти теплу паску сиропом і посип подрібненими фісташками. За бажанням — додай ще трохи тертого білого шоколаду або глазур.
Смачної паски та світлого Великодня!