Як приготувати найсмачніші хрусткі круасани вдома: покроковий рецепт
Французький настрій
Смачні, хрусткі й ароматні круасани є одним із головних гастрономічних символів Франції. І готувати круасани вдома не так вже й складно. Маючи листкову основу, ти можеш використовувати найрізноманітніші начинки.
Приготувавши хрусткі французькі круасани, ти можеш начинити їх домашнім згущеним молоком, шоколадом, горіховою пастою, заварним кремом, джемом, паштетом. А ще ти можеш розрізати виріб і зробити з нього сендвічі з чим завгодно. Наприклад, блогерки в Instagram часто діляться світлинами свого сніданку, на яких ти можеш помітити розрізані круасани з м'яким сиром та ягодами, з шинкою та сиром або круасани з яйцем пашот, салатом і томатами, французьку випічку з копченим лососем і авокадо. Варіантів може бути безліч.
Але, щоб зробити такий «інстаграмний» сніданок, тобі варто навчитися пекти круасани в домашніх умовах. У класичному варіанті круасани готуються з дріжджового листкового тіста. На жаль, технологія приготування такого тіста складна. Якщо хочеш, щоб круасани вийшли з першого разу, чітко дотримуйся рецепта.
Рецепт круасанів із листкового дріжджового тіста:
Інгредієнти:
- пшеничне борошно — 450 грамів;
- вершкове масло — 180 грамів;
- яйця — 2 штуки;
- цукор — 60 грамів;
- сухі дріжджі — 8 грамів;
- соняшникова олія — 20 мілілітрів;
- сіль — на свій смак.
Як готувати круасани вдома:
1. Розведи дріжджі в 150 мл теплої води, залиш підходити на 10 хвилин, потім перемішай.
2. Просій борошно в глибоку миску. Розімни в руках 30 г вершкового масла, а потім розітри його разом із борошном.
3. Додай до суміші 1 яйце, цукор і сіль. Перемішай. Додай дріжджі та виміси гладке тісто. Воно має бути досить еластичним. Щоб тісто не прилипало до рук, вимішуй його близько 10-15 хвилин.
4. Присип стіл борошном, розкачай тісто в прямокутник завтовшки близько 0,5 см. Розімни вершкове масло, що залишилося, і розділи його на 3 рівні частини.
5. Відступи від країв пласта тіста десь 2-3 см і намаж решту 2/3 поверхні тіста першою третиною вершкового масла.
6. Розгорни пласт на 90 градусів праворуч і знову розкатай у прямокутник. Обережно переклади на аркуш пергаментного паперу, закрий другим аркушем, згорни навпіл і накрий рушником. Поклади тісто в холодильник на 30 хвилин.
7. Дістань тісто з холодильника і виклади на присипаний борошном стіл. Повтори попередню процедуру зі змащуванням маслом ще двічі.
8. Після останнього «підходу» в холодильнику дістань тісто. Повтори процедуру розкачування ще 3 рази, тільки без вершкового масла. Тісто постав у холодильник тільки після останнього повтору. Залиш на 30 хвилин (або поклади в морозильну камеру для зберігання — тісто готове і ти можеш зробити круасани, коли завгодно).
9. Після закінчення зазначеного часу дістань листкове тісто для круасанів із холодильника. Розкатай його на посипаному борошном столі в тонкий прямокутник розмірами приблизно 50х30 см. Накрий ледве вологим рушником і залиш тісто підходити на 10 хвилин.
10. Розріж тісто навпіл уздовж. Потім кожен із пластів розріж на трикутники. Розмір залежить від уподобань — що більші трикутники, то більшими вийдуть круасани.
11. Скрути з трикутників круасани, переклади на змащене олією деко кінчиком донизу, надавши їм форму півмісяця. Так круасани не розгорнуться в процесі випікання.
12. Викладай круасани на відстані щонайменше 5 см, оскільки це дріжджове тісто, яке буде підніматися в процесі випікання.
13. Збий яйце, щоб змішати жовток з білком, а потім змасти цим заготовки для круасанів і залиш на 40 хвилин для підняття в холодній духовці.
14. Розігрій духовку до 220 градусів. Випікай французькі круасани упродовж 15-20 хвилин. Тісто має бути золотистим і рум'яним.
15. Дістань готові круасани з духовки й залиш вистигати на решітці.
Смачного!